четвер, 29 вересня 2011 р.

Нейтрино – тахіон!???

Нейтрино – тахіон!???


        23 вересня 2011 року в наукові кола ввірвалась сенсаційна інформація. Досліджуючи диво-частинку – нейтрино – отримано неймовірний результат: швидкість поширення нейтрино виявилась більшою за швидкість світла.
        Ідея експерименту.
        Нейтринний пучок народжується в ЦЕРНі   (осередок сучасної науки, знаходиться на кордоні між Швейцарією та Францією), пролітає через Землю в лабораторію Гран-Сассо (Італія), де його реєструє нейтринний детектор OPERA. Нейтрино дуже слабо взаємодіє з речовиною, але через величезну кількість частинок деякі з них стикаються з атомами всередині детектора, що і реєструє OPERA. Самі ж нейтрино в ЦЕРНі народжуються не неперервно, а групами, лавинами,і, якщо ми знаємо час народження групи нейтрино і час її поглинання в детекторі, а також відстань між двома лабораторіями, то ми можемо розрахувати швидкість.

вівторок, 20 вересня 2011 р.

Якісні задачі по магнетизму


30 якісних задач по магнетизму для 9-го класу

1.  Через складений удвоє гнучкий провід пропускають постійний електричний струм. Як поводитиметься при цьому провідник?

2.  Як взаємодіють між собою провідники, котрі живлять тролейбус третього маршруту?
До задачі 2

3.  В що перетворить блискавка громовідвід, виготовлений з трубки, після прямого влучання? Чому?

4.  Чи стала густина струму в усіх точках поперечного перерізу суцільного провідника зі сталим струмом?

5.  Як поводитиметься в магнітному полі Землі виток з великим струмом, підвішений на: а) екваторі, б) на полюсі?

6.  Чи деформується соленоїд, якщо по ньому пропускати струм? Відповідь пояснити.

неділю, 11 вересня 2011 р.

Траекторія

 Траекторія зірки 
      
Фотограф Лінкольн Харріс: видимий рух небесних тіл

         У темну ніч піднімаючи свій погляд вгору ми, завмираючи, милуємося надзвичайною картиною, котра відкривається нашому погляду. Зоряне небо – таке незвідано цікаве, неповторне та невпинно маняче до себе. Десь там, можливо, серед зір і є ваша зірочка, яку ви вибрали собі ще в дитинстві, і котра завжди вас тішить і запрошує до себе на зустріч. Але, помічаємо, що в різний час доби, саме ця зірочка змінює своє розташування на небесній сфері – вона рухається разом із тисячами їй подібних.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...