суботу, 15 жовтня 2011 р.

Зорові ілюзії

Зорові ілюзії - класифікація (тези)
Ілюзія руху (Якщо бачиш рух - пора  відпочити).
  • Первинна обробка оптичної інформації відбувається в оці.
  • Світло проходить через оптичну систему ока, котру складають: рогівка, рідина передньої камери, кришталик, скловидне тіло.
  • Зображення предмета формується на сітківці, котра перетворює світлове випромінювання на електричні імпульси.
  • Електричний сигнал, виникаючи завдяки фотоефекту, передається  в нервові клітини і, дальше, по зоровому нерву в мозок.
  • Об’єкти в полі зору людини фіксуються не відразу, а послідовним переводом погляду з одного на інший. Проте загальна картина – єдина і нерухома. Пояснюється це особливим механізмом сприйняття, який відтворюючи образ в мозку, координує його з рухами голови та очей.
  • Зорова система володіє здатністю ігнорувати непотрібну інформацію, котра з’являється на сітківці ока.
  • Останнім етапом зорового сприйняття є:
      - усвідомлення побаченого, та
      - індентифікація (впізнання) видимих предметів.
            При цьому можлива поява зорових ілюзій.

вівторок, 11 жовтня 2011 р.

ДКР 5

ДКР №5

1. Промінь світла переходить із скла (n =1,6) в повітря. При якому куті падіння кут заломлення буде вдвічі більшим за кут падіння?
2. Показник заломлення скла відносно води дорівнює 1,16. Знайти швидкість світла в воді, якщо абсолютний показник заломлення скла 1,54?
3. Промінь, відбитий від поверхні води, утворює  із заломленим променем кут 90˚. Знайти кут падіння та кут заломлення, якщо показник заломлення води n=1,33?
4. Паралельний світловий пучок переходить із повітря у воду, падаючи на поверхню розділу двох середовищ під кутом 30˚. Знайти ширину світлового пучка  у воді, якщо в повітрі його ширина  дорівнює 10см? n(води) = 1,33.

5. Як розташовані зображення і скільки їх є, якщо z – ціле число?

четвер, 6 жовтня 2011 р.

Камера обскура

Камера обскура

        Камера обскура (від латинського «темна камера» ) це світлонепроникна коробка з невеликим отвором у стінці і екраном (матове скло або калька) на протилежній стороні. 
        Принцип її дії надзвичайно простий: промені світла, відбиті від об’єкта, проходять крізь малий отвір закритої коробки і падають на протилежну стінку – екран, на котрому формують перевернуте зменшене зображення. Така камера була відома давно, і її використовували митці та художники в своїй роботі. Користувався нею також відомий італійський вчений та художник епохи Відродження Леонардо да Вінчі.

вівторок, 4 жовтня 2011 р.

Нобелівська премія з фізики за 2011 р.

Нобелівська премія з фізики за 2011 р. присуджена за відкриття в космології

Лауреатами Нобелівської премії з фізики за 2011 р. стали американці Сол Перлмуттер, Брайан Шмідт і Адам Райесс. Премія присуджена за "відкриття розширення Всесвіту, що прискорюється ", говориться в опублікованій сьогодні заяві Нобелівського комітету.  Наш Всесвіт розширюється - відомо давно (параметри розширення задаються постійною Хаббла), а те, що він розширюється із зростаючою швидкістю - це, звичайно, для багатьох новина.



P.S. Величина, котра характеризує швидкість зміни швидкості називається прискоренням.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...