пʼятницю, 29 березня 2013 р.

ІІІ Всеукраїнська астрономічна олімпіада - IV етап

ІІІ  астрономічна олімпіада – наші найкращі 

Краса та сила (команда Львівської області): Роксоляна, Христина, Максим та Сергій на відкритті ІІІ-ї Всеукраїнської олімпіади з астрономії.



З 24 по 28 березня в повністю засніженому Києві проходила третя Всеукраїнська олімпіада з астрономії серед учнів 10-х та 11-х класів (IV етап).


Двоє учнів нашого класу представляли Львів та Львівську область у складі команди. Виступили вони досить успішно, виборовши дипломи: 

БРОДЮК СЕРГІЙ – диплом 2-го ступеня (4-й абсолютний результат) серед учнів 10-х класів; 
КУЗНЕЦОВ МАКСИМ – диплом 3-го ступеня серед учнів 11-х (!!!) класів.

Найприємнішим виявилось те, що і Сергій, і Максим попали на відбір на Міжнародну олімпіаду.

вівторок, 19 березня 2013 р.

Туман

 Звідки береться туман?

Повторюємо насичену пару

  Кожен неодноразово мав можливість спостерігати атмосферне явище – туман. Більшість людей знають, що туман – це краплинки води (у вигляді рідини) котрі висять в повітрі, безпосередньо над земною поверхнею. 


Звідки береться рідина в газоподібній атмосфері Землі?


Як відомо, наша атмосфера складається, в основному,  з азоту та  кисню. Проте у ній також присутні інші гази: озон, вуглекислий газ, інертні гази, а також водяна пара. Зауважу, що речовина Н2О перебуває у газоподібному стані, і ми її бачити не можемо.


Проте внаслідок охолодження повітря, водяна пара досягає стану насичення, а при подальшому пониженні температури, вона конденсується на невеликих піщинках, неоднорідностях та домішках (пил, сажа тощо), котрі завжди присутні в атмосфері. Кількість таких домішок зростає на території міст та в місцях, де зосередженні промислові заводи,  що свідчить про забруднення повітря на даних територіях.

суботу, 16 березня 2013 р.

Рідини

Рідини - агрегатний стан речовини

Повторюємо вивчене раніше




1°. Спільне та відмінне між рідинами та тв. тілами і газами.


   У твердому агрегатному стані речовини молекули (атоми) розміщуються, як відомо, впритул одна до одної. Через  значні  міжатомні (міжмолекулярні)  взаємодії атоми (молекули) в твердих тілах здійснюють лише коливальний рух відносно положень рівноваги (у кристалах відносно вузлів кристалічних ґраток). Тому потенціальна енергія взаємодії молекул значно більша від їх кінетичної енергії. 


Ближній порядок рідини (1-вода) та дальній порядок тв.тіла (2-лід)
У рідинах сили взаємодії між молекулами слабкіші, ніж у твердих тілах і значно сильніші, ніж у газах. Молекула рідини, коливаючись біля певного положення рівноваги, змінює з часом це положення, перескакуючи до інших молекул. Молекули рідини здійснюють коливальний, поступальний і обертальний рухи. У рідинах відстані між молекулами співмірні з їх ефективним діаметром, тому сили взаємодії молекул є значними. У цілому кінетична енергія молекул рідин приблизно дорівнює їх потенціальній енергії. Кожна  молекула в рідині, як і в твердому тілі, «затиснута» зі всіх боків сусідніми молекулами і здійснює теплові коливання навколо положення рівноваги. Однак, час від часу  молекула може перескочити в сусіднє вакантне місце. Такі переміщення  в  рідині відбуваються доволі часто; тому рідина зберігає свій об’єм, але не зберігає форми (легко набуває форми , яку має посудина).Це пояснює текучість рідини. Молекули рідини  можуть утворювати локальні (нестійкі) впорядковані групи, які складаються з декількох молекул. Це явище називають ближнім порядком .

вівторок, 5 березня 2013 р.

Рівняння Клапейрона-Клаузіуса

 Рівняння Клапейрона-Клаузіуса


Насичена пара в атмосфері
Кількісний зв'язок між тиском насиченої пари речовини та її температури відображає рівняння Клапейрона-Клаузіуса.

Розглянемо підвищення тиску насиченої пари Δр під час зміни її температури на ΔТ. Для цього застосуємо міні цикл Карно, де за робочу речовину служить двофазова система рідина-насичена пара. Нехай у стані 1 двофазна система має температуру Т і тиск р.

За сталого тиску будемо ізотермічно розширювати систему, при цьому 1 кг рідини перейшов у насичену пару.

Під час 1-2 система отримала від нагрівника кількість теплоти q, яка дорівнює питомій теплоті пароутворення. 2-3 – адіабатичне розширення; 3-4 – ізотермічний стиск (1 кг пари конденсується у рідину); 4-1 – адіабатичний стиск.

неділю, 3 березня 2013 р.

Рівняння Ван-дер-Ваальса

Рівняння стану реального газу


Ван-дер-Ваальс та його газ

   Закони ідеальних газів, виведені на основі МКТ, добре описують реальні гази при малих тисках і не занадто низьких температурах. При підвищенні  тиску чи зниженні температури поведінка реальних газів кількісно та якісно відрізняється від поведінки газів ідеальних.


Вирішення даної проблеми запропонував у 1873 році голландський фізик Ван-дер-Ваальс (1837-1923), який ввів рівняння стану, яке назване його іменем.


Газ Ван-дер-Ваальса – це така модель реального газу, в якій молекули розглядаються як тверді кульки певного об’єму (діаметром d),  між якими діють сили взаємного притягання. Наявність власного розміру кульок зумовлює те, що в даній моделі враховано і сили відштовхування між молекулами реального газу.

[p + (m/μ)2∙a/V2][V - (m/μ)∙b] = RT


Останнє рівняння носить назву рівняння Ван-дер-Ваальса, яке для одного моля газу набуває вигляду:

пʼятницю, 1 березня 2013 р.

Вологість повітря

Вологість повітря та способи її вимірювання


Водяна пара - паливо для циклонів
    На Землі безупинно відбувається кругообіг води. Вона випаровується з поверхні світових океанів, вологих грунтів, листків рослин,  легенів і шкіри тварин та людини,  а вітри розносять її по всій планеті. Наявність водяної пари в атмосфері Землі зумовлює вологість повітря.


Вологість повітря постійно впливає на самопочуття людини. Для нормальної життєдіяльності за добу з поверхні шкіри і легенів людини випаровується в середньому від 800 до 2000 г води. У жаркому вологому повітрі процес випаровування води з поверхні шкіри людини послаблюється, водночас порушується і нормальний тепловий обмін в організмі. Тому за великої вологості та високої температури в людини з’являється кволість, зменшується її працездатність.


Вологість, тобто ступінь насичення повітря водяною парою, характеризують наступними величинами.


1. Абсолютна вологість.

Абсолютна вологість – це кількість водяної (в кілограмах)пари, яка міститься в 1 м3 повітря, тобто її густина.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...