четвер, 28 квітня 2011 р.

У пошуках позаземного розуму.

Найважливішою функцією людини, як одного з численних видів живих організмів на Землі, є функція пізнання оточуючого. Саме вона дозволила примату стати " людиною розумною"  і посісти панівне місце серед усього живого. Проте ми всі добре усвідомлюємо, що відкриття першої позаземної цивілізації мало би колосальне значення для розвитку знань людини та задоволення її функції у пізнанні оточуючого.
Світова наука вже давно приступила до розгадки цієї таємниці. Заради справедливості відзначу, що особливо значних державних програм щодо вирішення цього питання немає. Дану проблему вирішують,  в основному, самотужки вчені-астрофізики, і в більшості випадках їх робота виглядає швидше як хоббі.
В чому полягає сутність проблеми?
У відповідності з найпростішою формулою, запропонованою Дрейком, число N можливих високорозвинутих цивілізацій, котрі досягли земного рівня розвитку, або перевершили його дорівнює добутку із семи множників: 

де R*- щорічна кількість зір, щойно утворених в Галактиці, усереднена по всьому часу їх існування;  
   f(Пл)- частка зірок, котрі мають планетарні системи;
    n(ж)- середнє число планет, придатних для зародження на них життя ( в Сонячній системі це: Венера, Земля, Марс );
   f(ж)- частка планет, на яких дійсно виникло життя;
   f(р)- частка планет, на яких життя розвинулось до розумних форм;
   f(т)- частка планет, на яких розумне життя досягло рівня, котрий забезпечує можливість свого технічного прояву в галактичному масштабі;
   L-середня тривалість існування таких цивілізацій.
Величину R* розраховано точно. Для нашої Галактики R*=10 (дане число може змінюватись в залежності від новіших даних про модель Всесвіту, її вік та утворення ). Точно розрахувати f(Пл) поки що важко. Лише в останні роки збільшилось число спостережуваних зірок з планетарними системами ( відомо понад 500 ). Груба оцінка дає  f(Пл)=0,05. Величину n(ж) прораховують на основі аналізу фізичних умов на Землі, проте її розрахунок досить суб"єктивний. Нижня оцінка n(ж)=0,1. Чисто інтуїтивні дані вчених - спеціалістів, котрі працюють над цією прблемою, після їх усереднення дорівнюють відповідно:
f(ж)=800; f(р)=0,01; L=200 000 років.
Таким чином, навіть за найпесимістичнішими оцінками,   кількість високорозвинутих цивілізацій лише в нашій Галактиці дорівнює 8-ми. Середня ж оцінка верхньої межі числа таких цивілізацій дорівнює 20 000. Заувжу, що форми життя можуть бути не схожі на земні.
Викладені в статті оцінки є досить наближеними. Оцінка деяких множників формули (1) можуть різнитись на порядок ( а можливо і більше ) в одну чи другу сторону. Але незважаючи на це числа нас обнадіюють.
Отже сміливіше берімось за телескоп і швидше шукаємо позаземний розум. А може хтось із вас швидше отримає відомості про нього у своїй теоретичній роботі, використовіючи лише листочок, ручку та свою ... голову.
"двійник" Землі

Нехай прочитане тобою буде першим кроком до зближення з надзвичайно величними і цікавими науками: астрономією та астрофізикою
Найближча до нас галактика Андромеди.


Успіху у починанні.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...