понеділок, 22 серпня 2011 р.

Світовий рекорд


Найкращий водій або фізика на колесах.

Ронні Весселбергер встановив світовий рекорд та рекорд Гіннеса  - він зумів припаркувати своє авто Volkswagen Polo на паркувальний майданчик, котрий більший за довжину його автомобіля лише на 26 сантиметрів. На відео  можна спостерігати це божевільне паркування.


Я, звичайно, дав би йому ще два призи:  за найкраще водіння, та за  вміле використання законів фізики на практиці. Диво-водій Ронні вміло використав силу тертя, щоб розігнати авто (іншими словами – надати йому кінетичної енергії), потім використовуючи кермо та ручне гальмо він перетворив частково енергію поступального руху -  в енергію обертального та поступального, але вже  в напрямку, перпендикулярному до початкової траекторії. Далі Volkswagen Polo ковзає за інерцією, переборюючи силу тертя, при цьому зменшення кінетичної енергії йде на виконання роботи проти цієї сили. При правильному розрахунку (не зовсім проста задача з фізики) авто робить зупинку в потрібному місці. Захоплююче видовище!



P.S.   Зверніть увагу на фізику даного заїзду, проаналізуйте її, та пригадайте відповідні поняття та закони фізики, адже незабаром перше вересня.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...