понеділок, 7 листопада 2011 р.

Гравітаційний промінь

Гравітаційний (захоплюючий) промінь або коли фантастика стає реальністю.

Американське космічне агенство (НАСА) не перестає нас дивувати. Практично жоден Голівудський фантастичний фільм про космос не обходиться без захоплюючого (гравітаційного) променя,  яким можна притягувати тіла, кораблі, об’єкти  (наприклад: «Зоряні війни», «Star Trek"). Сучасна наука не забороняє, але і підтверджує цю можливість, чим відразу вирішила скористатись НАСА. Агенція виділяє кошти на вдосконалення уже відомих ідей і можливе їх застосування на сучасному етапі. Реально існує три можливості створення так званого «оптичного пінцету».
Проте, на думку скептиків, можливості променів утримувати важкі придмети є дуже обмежені. При вдосконаленні даних методів орбітальним космічним апаратам буде набагато лекше брати проби з інших планет лише за допомогою лазерних променів. Економія тут очевидна.

P.S. Перший метод грунтується на можливості утримання невеликого тіла на перетині двох променів. Цей метод застосовний лише в атмосфері.
Два інших методи грунтуються на використанні незвичної геометрії лазерного променя – так званих СОЛЕНОЇДНИХ ПРОМЕНІВ та ПРОМЕНІВ БЕССЕЛЯ. Використання соленоїдних променів доведена теоретично і експериментально, використання променів Бесселя доведена лише теоретично.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...