неділю, 15 липня 2012 р.

Бозон Хіггса або на шляху винайдення антигравітації

Бозон Хіггса відкрито.


Ось уже декілька днів науковці наполегливо обговорюють питання проголошення відкриття бозону Хіггса. Великі фінансові вкладення, потрачені на побудову адронного колайдера не були викинуті на вітер, прискорювач виконав свою основну місію.

Але що собою являє бозон Хіггса і чому його вважають частинкою Бога?  Науковці стверджують, що дана частинка несе відповідальність за надання маси сполученням  елементарних часточок. Останнє твердження викликає подив і нерозуміння людей, не обізнаних в останніх трактуваннях багатьох основ, цеглинок, з яких побудовано наш Всесвіт. Вдало пояснив цю проблему директор Інституту ядерних досліджень РАН В.Матвєєв.

«Покладіть на стіл декілька пінопластових кульок, які імітуватимуть елементарні частинки. Вони практично не мають ваги, подувши на них – і вони розлітаються. Але в природі щось утримує їх, надаючи їм достатньої маси. Далі наллємо на стіл води і помістимо у неї ці ж пінопластові кульки. Знову подувши на них, ми помітимо, що вони розлітаються неохоче, як би набравши маси. У цій аналогії вода відіграє роль хіггсового поля», - розповідає науковець. Цікавим і є те, що якщо нам вдастся якимись чином прибрати хіггсове поле, то елементарні частинки втратять вагу. А отже втратять у вазі і матерія, з якої вони складаються. Наприклад, літак, побудований з матеріалу, з якого прибрали бозони Хіггса, - зможе літати без двигунів, пояснюю вчений. Тобто ми на шляху винайдення антигравітації.

Все сказане вище викликає більше запитань, ніж відповідей. Для того, щоб наблизити свій розум до розуміння цього, пропоную переглянути лекцію відомого дописувача вікіпедії І.Іванова.

Доцільно прочитати

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...