суботу, 31 березня 2012 р.

Гравітація

Закони Кеплера
Прояв гравітації


Відомо, довільні два масивні тіла притягуються один до одного. Це фізичне явище називається гравітацією (від лат. Gravis – важкий).

Прояв гравітації : водопади; важкість портфеля з підручниками; падіння (і як наслідок – руйнування) улюбленого горняти…

Наскільки великими є сили гравітаційного притягання (гравітаційне відштовхування не спостерігається)?
Два учні, масами по 50 кг, котрі розмовляють між собою, взаємодіють із силою 1,6·10-7 Н ( 1Н дорівнює вазі тіла масою 102г). Ця сила є дуже малою. Проте Земля (Мз = 6·1024кг) притягує Місяць (Мм = 7·1022кг) з силою 1020Н, а Сонце (Мс = 2·1030кг) притягує Землю з силою 1022Н! Cаме ці колосальні сили визначають рух планет в Сонячній системі, рух цілих Галактик… Гравітаційні сили є визначальними в розвитку Всесвіту та його майбутнього.


понеділок, 26 березня 2012 р.

Енергія

Кінетична та потенціальна енергія (якісні задачі)

1. Чи залежить енергія сокири від довжини топорища?

2. Як зміниться потенціальна енергія деформованої пружини, якщо збільшиться в к раз: а) прикладена сила; б) видовження пружини; в) коефіцієнт жорсткості пружини?

3. Чи залежить теплова енергія дров від висоти гори, де їх спалили?

пʼятницю, 23 березня 2012 р.

Реактивний рух


Нерелятивістська ракета

У реактивних двигунах сила тяги створюється продуктами згоряння палива, які викидаються у напрямку, протилежному до напрямку сили. Вона виникає за третім законом Ньютона як сила реакції і тому називається реактивною, а двигун – реактивним.

Нехай ракета, яка має в момент часу t масу М(t) і рухається із швидкістю  v, викидає масу m із швидкістю u (v,u – швидкості відносно ІСВ, в якій розглядаємо рух, але не відносно ракети).
ЗЗІ: (M + m) (v + v) + um = Mv
де:  Mv – повний імпульс системи в момент часу t;
        (M + m) (v + v) + um – імпульс системи в момент часу (t + t) .

вівторок, 20 березня 2012 р.

Робота, потужність

Робота, потужність ( якісні задачі)




1.   Чи виконує роботу атлант, тримаючи над собою небо?

2.   Чи виконує роботу сила Лоренца при русі по колу зарядженої частинки в однорідному магнітному полі?

вівторок, 13 березня 2012 р.

З'єднання Венери та Юпітера

З'єднання Венери та Юпітера
З'єднання Венери та Юпітера, котре спостерігалось у 1999 році

Сьогодні 13 березня Венера і Юпітер з'являються на небі близько один до одного. Таке явище називається з'єднанням. З'єднання планети з Венерою завжди дуже помітно для неозброєного спостерігача, оскільки Венера є найяскравішою зіркою на небі.
 
Після 19:00 за київським часом на вечірньому небі на заході, на висоті приблизно 40 градусів від Землі, можна буде спостерігати дане явище.

Венера і Юпітер - дві планети, які знаходяться далеко один від одного в просторі. Спостереження з Землі показує, що Венера проходить перед Юпітером.  Планети вже кілька місяців поступово наближалися один до одного, але 13 березня цей процес досягне піку.

Американський астроном-аматор Патрік Кулліс на початку березня протягом декількох днів спостерігав за цим процесом, зробивши на основі своїх відеозаписів наочний ролик.

четвер, 8 березня 2012 р.

Імпульс

Імпульс. Реактивний рух.
Якісні задачі


1. Диск масою 5кг і радіусом 25см обертається з частотою 5 обертів за секунду навколо нерухомої осі, яка проходить через його центр мас.  а) обчисліть його імпульс; б) обчисліть імпульс цього диску, якщо вісь обертання проходить через край диска?

2. Чому дорівнює імпульс тіла чи довільної системи тіл у системі відліку, зв’язаній з їх центром мас?


четвер, 1 березня 2012 р.

Спостерігаємо МАРС

У суботу Марс можна буде побачити неозброєним оком.



Світлини з вільного доступу.
 Марс підійшов в середу, 27 січня, до Землі на найкоротшу відстань за два з лишком роки - 99 мільйонів кілометрів. Це приблизно дві третини відстані від Землі до Сонця, - і його буде видно на небі яскравіше інших планет (у п'ятницю, 29 січня, відбулося протистояння Землі та Марса).
Про це повідомляє сайт Астронет.

 Марс на небі на цьому тижні можна побачити в сузір'ї Раку - між сузір'ями Близнюків і Лева. Протистояння розпочнеться о 21:00 п'ятниці (за Києвом). Сонце, Земля і Марс будуть перебувати на одній лінії.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...