пʼятницю, 7 жовтня 2016 р.

Нобелівська премія з фізики-2016

  Нобелівську премію з фізики отримають троє вчених за дослідження «дивних станів» матерії
найкращі



Згідно з оголошенням, половину премії отримає Дейвід Таулесс (82 роки; Університет штату Вашингтон, Сіетл, США), другу половину – Данкан Галдейн (65 років; Принстонський університет, Нью-Джерсі, США) і Джон Майкл Костерліц (74 роки; Університет Брауна, Провіденс, Род-Айленд, США). 

Офіційне формулювання Нобелівського комітету: «Лауреатами Нобелівської премії з фізики 2016 року стали Девід Таулес, Данкен Голдейн і Майкл Костерліц за “теоретичні відкриття топологічних фазових переходів і топологічних фаз матерії.” 

Член Нобелівського комітету з фізики пояснював це на прикладі хлібних виробів – бублика, кренделя і булочки. Хоча вони різні, з точки зору топології єдине, що їх розрізняє, це кількість дірок – дві у кренделя, одна у бублика і жодної у булочки. Як зізнаються фізики, поведінка матеріалів навколо нас надзвичайно складна, і завдання фізики полягає у визначенні простих принципів, за допомогою можна зрозуміти матеріальний світ і передбачати нові явища. Це дуже складне завдання, оскільки пересічна матерія може містити трильйон трильйонів атомів, які взаємодіють один з одним. Вчені намагалися переглянути те, що вважалося можливим в матеріалах, і довели, що надпровідність – здатність електронів пролітати через матерію з нульовим опором – можлива в тонких поверхневих шарах матеріалів. 

Яка користь від цих досліджень? 

Відкриття екзотичних станів матерії можуть прокласти шлях для інноваційних технологій, наприклад, квантових комп‘ютерів та інших революційних речей. Завдяки їм, як пояснюють, можна буде відкрити абсолютно нові матеріали з цікавими властивостями.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...