неділю, 12 липня 2020 р.

Труба Рубенса


На нього можна дивитись вічно


Труба Рубенса


Труба Рубенса – це прилад, який демонструє фізичний експеримент по демонстрації стоячої хвилі, що грунтуться на зв'язку між звуковими хвилями та тиском повітря (або газу).

Схема експерименту

Трубу заповнено газом, який може легко горіти, просочуючись крізь отвори труби приладу.  Якщо використовується постійна частота, то в межах труби може сформуватися стояча хвиля. Коли динамік включений, в трубі формуються області підвищеного та пониженого тиску. Там, де завдяки звуковим хвилям знаходиться область підвищеного тиску, через отвори просочується більше газу і висота полум'я є більшою. Завдяки цьому можна виміряти довжину хвилі просто вимірюючи рулеткою відстань між піками.


Визначамо довжину звукової хвилі

Історично відомо, що у 1904 році Генріх Рубенс  взяв 4-метрову трубу, просвердлив в ній 200 маленьких отворів з кроком 2 см і заповнив її пальним газом. Після підпалювання полум'я (висота вогників приблизно однакова по всій довжині труби), він помітив, що звук, підведений до кінця труби, створює стоячу хвилю з довжиною хвилі, еквівалентній довжині хвилі звуку.



Музична труба Рубенса...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...