неділю, 17 лютого 2013 р.

Вітаю переможців

Олімпіада з фізики 2012-2013, ІІІ етап



Вітаю з вдалим виступом на обласній олімпіаді з фізики учнів нашого, 10-Б, класу. В складній боротьбі із задачами, суперниками та членами журі вони показали достойний результат:

 Оля Романюк1-ше місце (абсолютне),
Максим Кузнєцов, Владислав Нешта та Бродюк Сергій 2-й диплом.

Романюк Оля показала блискучий результат на обласних олімпіадах. Вона стала переможцем (1-й диплом) олімпіад з фізики, астрономії та математики.

Успіху на Всеукраїнській олімпіаді.


Для бажаючих - завдання олімпіади для десятикласників.




Олімпіада з фізики, ІІІ етап


1. Каскадер падає з висоти H = 50 м. До нього прищеплений гумовий шнур, другий кінець якого прикріплений в місці старту. Довжина і жорсткість шнура підібрані так, що біля землі швидкість гаситься до нуля. Після цього як коливання згасли, каскадер зависає над землею на висоті h = 10 м. Яка була максимальна швидкість каскадера під-час падіння? Опір повітря не враховувати.



2. Космічний ліфт – це система, яка складається з троса одним кінцем закріпленого до поверхні землі поблизу до екватора, а другим до масивного тіла (противаги) масою M, що розміщене над нерухомою географічною точкою вище геостаціонарної орбіти (ГСО). Вважаючи, що будь-яке тіло вільно відпущене (трошки підштовхнуте) з поверхні “противаги” у східному напрямку залишає навколоземний простір назавжди, а у західному залишиться на навколоземній орбіті, знайти максимальну масу вантажу, яку можна повільно підняти на геостаціонарну орбіту за допомогою такого ліфту. Трос є невагомим, його межа міцності σ, а площа перерізу s.



3. Закрита посудина, наповнена газом, розділена на дві частини непроникним горизонтальним поршнем; маса посудини m, маса поршня М. Спочатку посудина стоїть на підставці. Після підставку поштовхом вибивають з під посудини. З яким прискоренням почне рухатися посудина? Тертям між стінками посудини і поршнем знехтувати.



4. Визначте повний опір кола, зображеного на рисунку. Опір кожної ділянки 1 Ом.



5. Точка рухається зі швидкістю 0,2 м/с перпендикулярно до головної оптичної осі лінзи. З якою швидкістю (у м/с) рухається її зображення, якщо відстань точки до лінзи 0,15 м, а фокусна відстань лінзи рівна 0,1 м?

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...