суботу, 14 травня 2016 р.

Крилаті барометри

Птахи прогнозують погоду
   неймовірне - поряд  


До дощу...

Відомо, що життя птахів в значній мірі залежить від стану погоди. Протягом багатьох віків, взаємодіючи з оточуючим середовищем, постійно знаходячись в атмосфері і постійно відчуваючи в ній зміни, птахи виробили високу чутливість 
до атмосферного тиску, 
до зменшення освітленості, 
до накопичення в атмосфері електричних зарядів перед грозою. 
Це проявляється в їх поведінці, співі, криках, щорічних термінах прильоту та відльоту. Тому невипадково більшість з народних прикмет погоди грунтуються на спостереженнях за життям та поведінкою крилатих. Вони – чудові синоптики. 

Є декілька пояснень такої особливості пернатих. На думку вчених, такі здібності птахів розвинуті завдяки пневматичним(!!!) кісткам. Кістки у тварин по формі діляться на довгі трубчасті, довгі дугоподібні, короткі, плоскі і змішані. Довгі трубчасті кістки кінцівок важелями руху і одночасно виконують опорну функцію. В середині цих кісток є порожнини, заповнені кістковим мозком. Лише у птахів в деяких трубчастих кістках знаходяться відростки особливих повітряних мішків, що зв’язано з їх пристосуванням до польоту. Є припущення, що зміни атмосферного тиску впливають на трубчаті кістки птахів, і вони завчасно реагують на ці зміни своєю поведінкою. Можливо, що зміни барометричного тиску викликають своєрідне подразнення барорецепторів, які закладені в трубчатих кістках, що зв’язані з повітряними мішками. Можливо є інші механізми, які пояснюють високу чутливість птахів до зміни атмосферного тиску, температури і вологості повітря. Але факт залишається фактом: птахи дуже добре реагують на зміни в атмосфері.

Всім відомо, що ластівки літають високо – до хорошої погоди, а низько – до дощу. Пояснити це просто. Ластівки харчуються комахами, яких ловлять нальоту. Літом в сонячну погоду, коли повітря сухе, сильні повітряні потоки відносять дрібних комах високо вгору. За ними піднімаються і ластівки. Перед дощем повітря стає вологим, крила комах набрякають, тільце вбирає вологу, стає важчим і комахи тримаються майже біля землі. За ними направляються і ластівки. 


Придивіться до жайворонка. Тільки появиться перша проталина, він тут, як тут. То невидимкою промигне в полі, то зникне в торішній траві. З його співом починаються трудові будні. До ясної погоди вони довго співають, а якщо їх не чути зранку – буде дощ.

Прикрасою і гордістю наших поліських садів, парків, лісів є неперевершений співак соловей. Прилітає він пізно, всередині травня, і починає співати „коли нап’ється з березового листка”, тобто коли на березі появляться такі листочки, на яких вміститься краплина роси. Перевірено: соловей всю ніч співає – буде сонячний день; соловей заспівав – вода знижує рівень.

Немало прикмет пов’язано з поведінкою всюдисущих горобців, причому гороб’яче бюро погоди дуже точне. В хорошу погоду вони веселі, рухливі, часто чубраться. А якщо збираються на землі зграями стають малорухливі, настовбурчені – до дощу. Тепло і висока вологість повітря, напевно, підвищують активність різних паразитів шкіри; щоб звільнитися від них горобці активно приймають пилову баню. Пожвавлення і цвірінькання горобців в погану погоду говорить про її покращення. Якщо зимою горобці сидять на деревах тихо – буде сніг, без вітру, а дружно цвірінькають – до потепління. А є ще така прикмета: горобці ховаються під стріху – на мороз чи завірюху. Часто вони серед зими починають активно збирати пух і пір’я біля курників і носити в свої схованки, ніби збираються вити гнізда. Спостереження показують, що вони утеплюють свої нічліги перед сильним похолоданням.

Хорошим прогнозистом є звичайна зозуля. Вона живе в лісах і побачити цю красиву пташку, схожу пір’ям на яструба, практично не можливо. Вона дуже обережна. Але в погожу днину весняної пори далеко чути її гучне „Ку-ку!”. «Кукає» вона до теплої погоди. 

Ніколи не помиляються в своїх „передбаченнях” стрижі. Кормляться вони в польоті літаючими комахами. На землю не сідають, бо ходити і злітати із землі не можуть. Гніздяться вони на крутих берегах річок, але можуть влаштовувати гнізда в тріщинах будинків. Стрижі – турботливі батьки, але буває, що вони залишають гнізда на декілька днів, при цьому пташенята не гинуть від голоду і холоду. Яка причина такої поведінки птахів? Справа в тому, що стрижі ловлять комах високо в повітрі. Перед похолоданням, негодою і затяжними дощами, коли комахи ховаються на землі, стрижі залишаються без їжі. Вони залишають свої гнізда. Літають вони зі швидкістю 100км./год, за добу можуть долати 1000 км., щоб потрапити туди, де тепло, сонце і багато літаючих комах. Так само легко, без зусиль вони повертаються на свою території, коли стає там сонячна погода. А пташенята, в період відсутності батьків, впадають в короткочасну сплячку. Дихання і кровообіг майже зупиняються, ледь-ледь б’ється серце. На основі пристосувальних і „синоптичних” реакцій, стрижі чудові прогнозисти. Якщо раптом стрижі зникли – чекай затяжного дощу. А якщо вони високо літають до пізнього вечора – ознака збереження теплої гарної погоди. 

Про наближення сильного вітру, снігопаду, морозу, відлиги можна дізнатися, спостерігаючи за воронами. Перед дощем сіра ворона всідається на сучок чи тин, згорбиться, опустить крила і сидить, ніби стара-престара. Сидить і каркає. А голос глухий і хрипливий. Якщо зимою ворони розкаркались всією зграєю і сідають на вершок дерева – до морозу, а якщо влаштовують хоровод і в’ються в повітрі – до снігопаду; на сніг сідають – буде відлига; розсілися на нижніх гілках дерев – чекай вітру. Літом ворона купається - до дощу. Якщо спостерігати уважно за воронами, як вони влаштовуються на нічліг, то видно, що птахи готуються до сну не завжди однаково. Якщо всідаються головою в одну сторону і на товстіший сучок, поближче до стовбура дерева, - посилиться вітер, і напрямок його буде вздовж пір’я, не проникаючи до тіла. А товсті сучки стовбура дерева – гарантія безпечного нічлігу. А якщо ворони сідають на нічліг хто в одну сторону головою, а хто в іншу – це значить, що ніч буде тепла і безвітряна.

Сороки також передбачають погоду. Якщо сорока літає близько від житла і часто «лізе» в схованку – чекай хуртовини.

Якщо домашня птиця не ховається від дощу, то він буде довго. Зимою, перед морозами, кури рано сідають на сідало і стараються залізти вище – там тепліше. Передбачають погоду і півні. Ранній крик півнів у сильні морози – до теплої погоди. Якщо влітку серед білого дня півні ні з того, ні з сього починають кукурікати, влаштовуючи перекличку по всьому селу, - буде дощ.

Всі знають мовчазних, спокійних і на диво гарних снігурів. Існує досить точна прикмета: снігур під вікном цвірчить – до відлиги.    





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...