пʼятницю, 3 червня 2016 р.

На службі в погоди (продовження)

Комахи та павуки також прогнозують погоду
   неймовірне - поряд  



Павучок-синоптик...

Павуки - чудові синоптики. Вони бояться роси, тому рідко виходять на полювання вранці. Отже, якщо ранком з’явився павук, то роси нема. А це ознака негоди. А якщо павук все таки вийшов на полювання в жаркий день, значить, відчуває наближення негоди, яка порве павутину і залишить його без їжі. Побачивши павука вечером, чекайте наступного дня хорошу погоду. Якщо павуки головні нитки своєї павутини роблять довгими і розтягують їх широко – довгий час буде тепла, сонячна погода. Як павук знає яка буде погода? Причина в тому, що павуки дуже чутливі до зміни вологості, для них згубна сухість повітря. Люди добре вивчили поведінку павуків, тому частіше використовують„павуковий барометр”, ніж прилади. 

Бджоли та мурахи також чутливі до зміни вологості повітря, і можуть завчасно сигналізувати про наближення дощу або його припинення. Сидять бджоли і сильно гудуть – дощ близько. Насунули хмари, а бджоли не ховаються в вулик, продовжують збирати нектар – дощу не буде. А буває таке: бджоли вилітають рано вранці і повертаються до вуликів пізно ввечері. Це прикмета, що наступає тривала негода.

Не поступаються бджолам у точному прогнозуванні і мурахи. Якщо навколо мурашника мало його жителів і більша частина ходів щільно закрита – мурашки відчули підвищення вологості і заховались. Значить, скоро буде дощ. А якщо навколо мурашника кипить життя – дощу не передбачається. 

Прогноз погоди непогано„дають” також і інші комахи: мухи, коники, метелики. Літом до дощу мухи дуже гудуть. Перед дощовою, вітряною погодою вони нерухомо сидять.

Пізно ввечері, коли все навколо засинає і вітер ледь колише траву, ще довго чути дзвінку пісню зеленого коника. Він співає про те, що ранок буде тихим, сонячним. 

Реагують на вологість повітря і метелики. Що було б з ними, якби не надійний захист – висока чутливість до вологості повітря? Перші краплини дощу прибили б комаху до землі. Ще в ясну погоду, задовго до дощу, вони ховаються в тріщинах сухих гілок, в дуплах дерев. Якщо метелики літають,а небо вкрито хмарами - буде ясна погода. 

Вісниками зміни погоди є також Ґедзі котрі, зазвичай, злі перед дощем.

Якщо біля акації багато комах – очікуй негоду.

Мовчить цвіркун – на дощ, а голосно сюркоче пізно вечором – напередодні хорошого дня.

Комарі і мошка в’ються стовпом в повітрі – до гарної погоди..  
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...