вівторок, 14 червня 2016 р.

Водні синоптики

 ВОДНІ СИНОПТИКИ

неймовірне - поряд


Життя під товщею води...

Багато видів риб відчувають зміни в атмосфері. Перевірено: перед негодою риба вистрибує з води. 

Як пояснити це явище? 

Справжньою причиною є комахи. Від вологого повітря набрякають їх крильця, і вони падають вниз, стають легкою здобиччю для риб, які збираються біля поверхні, чекаючи корму. А деякі вистрибують з води, щоб схопити комаху. Прикмета правильна, але першопричина в комахах, а не в рибі. Кажуть, що перед дощем риба не клює. Не на наближення дощу реагують вони. Просто вони вже наситились комахами, які попали у воду перед дощем і не хочуть пропонованого їм черв’яка на гачку рибалки. Але є риби, які дійсно реагують на зміну погоди.

Дуже чутлива до зміни тиску риба в’юн. В’юни водяться в старих озерах, болотистих річках з повільною течією, на лугах біля великих річок. Кормляться вони черв’яками, личинками комах, рачками, дрібними молюсками. Наверх в’юни піднімаються дуже рідко. Рибаки знають: попався в’юн – бути дощу. Перед дощем або грозою вони виходять на поверхню води і починають кружляти. Кажуть, що це точна прикмета. Вважають, що така поведінка в’юнів пов’язана зміною атмосферного тиску. Здатність в’юнів завбачати погоду люди помітили давно. Тому і тримають в домашніх акваріумах. В хорошу погоду в’юн спокійно лежить на дні. Перед дощем починає метатись по акваріумі, спливає на поверхню води і знову опускається на дно. Приблизно за добу такою поведінкою в’юн попереджає про зміну погоди.


Відчувають зміну погоди щуки. При зміні атмосферного тиску міняється тиск у плавальному пухирці риби. Відповідно стає іншою поведінка щуки. Перед негодою вона відлежується на глибині річки. А пройде негода, вона знову шукає корм.

Поява сомів, вдень, віщує грозу, непогоду. Особливий неспокій проявляє сом перед або під час грози. Він не може лежати спокійно на дні ями, а тримається верхніх шарів, плаваючи даремно туди-сюди; а в нічну грозу він плаває всю ніч. В такий час піднімаються з дна, навіть самі давні жителі, самі великі представники соминого царства. Вони піднімають таку метушню, що важко приписати її рибам.

Чутливо реагують на зміну погоди п’явки. Вони живуть в неглибоких озерах, болотах, що заросли осокою, очеретом. Якщо літом п’явки спокійно повзають по дну або по стеблах підводних рослин, - буде хороша, гарна погода. Перед дощем чи грозою п’явки піднімаються вверх, чіпляючись за рослини, вилазять з води. Така поведінка пояснюється зміною атмосферного тиску. При його зниженні, що зазвичай буває перед дощем, кількість повітря, а значить і кисню у воді зменшується. Відчуваючи нестачу, п’явки залишають свої сховища і піднімаються вище. В ясну погоду тиск повітря високий, вода збагачена киснем, і п’явки нормально почувають себе на дні водойми. За життям п’явок легше спостерігати, якщо їх поселити в акваріум чи в банку. Якщо спокійно лежать на дні банки – до сонячної погоди. Якщо знаходяться на поверхні, або починають прикріплюватися до стінок банки – чекай дощу. А якщо п’явки вигинаються, швидше рухаються, перевертаються з боку на бік на поверхні, стараються виповзти і прикріпитися до стінки вище рівня води – чекай літом грозу, сильний вітер, а зимою – хуртовину і навіть снігову бурю.

Реагують на зміну погодних умов і дощові черв’яки. В літню засуху вони опускаються вниз, де грант не дуже сухий. В сиру погоду, перед дощем, вони залишають свої нори – ходи і вилазять наверх. Звідси і прикмета: якщо дощові черв’яки виповзають наверх – чекай негоду, дощ. Як вони визначають, що буде дощ, сказати важко. Можливо це своєрідна захисна реакція: під час сильного дощу вода може залити їх ходи.

Чутливо реагують на зміну в атмосфері жаби. Перед дощем, вони виповзають на берег. „Жаб’ячий барометр” можна зробити вдома. В скляну банку з водою опустити маленьку дерев’яну драбинку і помістити жабу. В суху погоду жаба сидить у воді, захищаючи свою шкіру від обезводнення. В сиру погоду вона вилазить на поверхню, оскільки шкірі її загрожує висихання. А ще відомо: жаби розквакались – бути дощу. Обумовлено це тим, що дихальні органи цих земноводних дуже чутливі до зміни атмосферного тиску. Тому перед дощем жаби квакають не дзвінко, а хрипло, важко.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...