середу, 7 жовтня 2020 р.

Нобелівська премія з фізики - 2020


Нобелівська премія з фізики - 2020: 
і знову астрофізики


Нобелівську премію з фізики присудили за чорні діри 




Шведська королівська академія наук оголосила лауреатів Нобелівської премії 2020 року з фізики. Нагороду розділили Роджер Пенроуз, Рейнхард Гензель і Андреа Гез. Нобелівський комітет відзначив їхні дослідження, пов’язані з чорними дірами. 

Роджер Пенроуз отримав премію за відкриття, зроблене понад пів століття тому. У 1965 році він опублікував статтю, в якій, використовуючи математичні методи, переконливо довів, що існування чорних дір не просто теоретично можливе — воно майже неминуче. Вчений також детально описав механізм їх формування. Його робота зараз вважається найважливішим внеском у Загальну теорію відносності з часів Ейнштейна. 

Інші два лауреати були удостоєні нагороди за дослідження Стрільця A* — компактного радіоджерела, розташованого в центрі Чумацького Шляху. Його вивчення дуже серйозно ускладнюється тим, що воно приховане від нас густими газовими та пиловими хмарами. На початку 1990-х Гензель і Гез очолили команду астрономів, які почали дослідження цього загадкового об’єкта. Вони змогли розробити нові методи спостережень, що дозволили «прорвати» пилову завісу і зібрати дані про джерело. В результаті вчені змогли довести, що Стрілець A* є надмасивною чорною дірою. 


В останні роки Нобелівський комітет неодноразово відзначав досягнення в галузі астрофізики та космології. У 2017 році премія з фізики була присуджена за створення детектора гравітаційних хвиль. Минулого року нагороду розділили Джеймс Піблс, удостоєний її за теоретичні дослідження в космології, а також Мішель Майор і Дідьє Кело, які в 1995 році виявили першу екзопланету на орбіті навколо зірки головної послідовності. 



За матеріалами: https://www.nobelprize.org

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...