вівторок, 8 жовтня 2019 р.

Нобелівська премія з фізики - 2019

Нобелівська премія з фізики - 2019 
дісталась астрофізикам





Нобелівську премію з фізики у 2019 присуджено трьом вченим – астрофізикам:
канадсько-американському вченому-астрофізику, космологу  Джеймсу Піблсу – “за теоретичні відкриття у фізичній космології” та 
Мішелю Мейору і Дідьє Кело “за відкриття екзопланети на орбіті навколо сонцеподібної зірки”, йдеться у повідомленні Нобелівського комітету. 
Джеймс Піблс з Прінстонського університету(США) - працює в галузі теоретичної космології, а швейцарські астрономи Майкл Меджор і Дідьє Кело працюють у Мішельському міському  університеті, м. Женева, Швейцарія.


Як зазначають організатори премії, у 1995 році Мішель Мейор і Дідьє Кело увійшли в історію, вперше виявивши екзопланету (екзопланетами називають планети, котрі кружляють навколо будь яких зір, окрім Сонця), яка обертається навколо сонцеподібної зірки. “Їхня знахідка здійснила революцію в астрономії, і відтоді було виявлено ще 4 тисячі екзопланет в межах Чумацького шляху”, – йдеться у повідомленні Нобелівського комітету. Саме 6 жовтня 1995 року вони оголосили про перше підтверджене виявлення екзопланети, що обертається навколо зірки Беллерофонт – зорі 51 Пегаса.



Водночас, говорячи про досягнення Джеймса Піблса, організатори зазначають, що “його теоретичні роботи, які розроблялися упродовж 20 років, є основою сучасного розуміння історії Всесвіту – від Великого вибуху до наших днів”.

Троє вчених розділять між собою премію в розмірі 9 мільйонів шведських крон (близько 950 тисяч доларів).



Нобелівська премія з фізики вручається з 1901 року. Відтоді її лауреатами ставали 207 вчених.


Це не перша премія з фізики, котру заслужено отримують астрономи. 20 астрономів-астрофізиків отримали Нобелівську премію з фізики. З урахуванням 2019 року їх стало 23. Час Нобелівському комітету задуматись над можливістю присудження нової Нобелівської премії В ГАЛУЗІ АСТРОНОМІЇ ТА АСТРОФІЗИКИ. Детальніше про лауреатів - астрономів читати тут.

Нобелівські лауреати 2019




Доцільно прочитати:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...