вівторок, 3 жовтня 2017 р.

Нобелівська премія з фізики - 2017

  Нобелівську премію з фізики отримають троє вчених за  відкриття гравітаційних хвиль


Гравітаційні хвилі


Відомо, що вперше гравітаційні хвилі, які передбачивАльберт Айнштайн ще 100 років тому, спостерігалися 14 вересня 2015 року. Фізики заявили про вражаюче відкриття, яке дозволить більшою мірою пізнати явище гравітації. Вони зафіксували незначне викривлення простору і часу, зумовлене зіткненням двох надмасивних чорних дір на відстані понад мільярд світлових років від Землі. 

Даний науковий прорив у експериментальній фізиці не залишився поза увагою Нобелівського комітету. Вони «витримавши паузу» (більше року) присудили Нобелівську премію з фізики у 2017 році американським дослідникам Кіпу Торну (Kip S. Thorne), Райнеру Вайссу (Rainer Weiss) та Баррі Беррішу (Barry C. Barish), про що повідомляється у Twitter-акаунті комітету.





Вчені зробили вирішальний внесок у створення лазерно-інтерферометричної гравітаційно-хвильової обсерваторії (LIGO). Вона допомагала експериментально виявити гравітаційні хвилі. Ці дослідники вважалися головними претендентами на премію і торік, однак її не отримали. Причина в тому, що заявили вони про своє відкриття занадто пізно – у лютому 2016-го. Тоді як Нобелівський комітет приймає заявки лише до 31 січня.

Доцільно прочитати:





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...