неділю, 3 липня 2016 р.

Прогноз погоди на ... завтра

 Ссавці прогнозують
неймовірне - поряд


Мама...


Прогнозувати погоду можуть і ссавці, в тому числі й домашні тварини. В процесі еволюційного розвитку вони з покоління в покоління вдосконалювали здатність чутливо реагувати на зміну погоди, яка приносила їм проблеми чи робила добро. І тільки коли вони навчилися завбачати ці зміни, тварини змогли пристосуватись до них, сховатись в укриття, зберегти себе від небезпеки. Така здатність спадково закріплювалась і допомогла зберегти життя біологічних видів. По суті це прояв складних вроджених інстинктів, котрі ґрунтуються на здатності нервової системи і органів чуття тварин рефлекторно вловлювати навіть самі незначні зміни в оточуючому середовищі. Таких тварин називають живими барометрами і їх нараховується десь близько тисячі видів.
 
Коні «фиркають» – до тепла, трясуть головою і закидають доверху – до дощу.
 
Собака риє землю – до дощу, лежить згорнувшись – до холоду.
 
Кішка згорнулася в клубок – до холоду. Перед теплом кішка лягає посеред кімнати, витягується і спить. Є багато інших „котячих прогнозів”. 

Прогнозувати погоду можна по поведінці корів. Перед негодою вони піднімають голову доверху, нюхають і вдихають повітря, облизуються. Інколи перед дощем вони задирають хвости, і можуть класти їх прямо на спину. А якщо тварина жадібно їсть траву звечора – чекай дощу на наступний день. В історичних джерелах повідомляються такі випадки, що метеорологи сперечалися із фермерами, хто краще передбачить погоду, причому перемагали саме фермери, бо їхні корови безпомилково відчували зміни.
 
Чабани по ступеню закручення волосяного покриву овець легко завбачують швидке погіршення погодних умов: дощі, зливи… Такою властивістю володіє також волося коней. Здатність волося тварин реагувати на зміну погодніх умов люди помітили давно, створивши волосяний гігрометр – прилад за допомогою якого можна досить точно вимірювати відносну вологість повітря. Отже перед дощем у овець шерсть стає задубілою і втрачає природну м’якість. Крім того вони досить швидко поїдають свій корм. Механізм «овечого барометра» такий: шерсть має гігроскопічні властивості і виявляє підвищення вологості у повітрі ще до того, як людина це відчує на собі. 
 
Мисливцям, які найближче дотикаються до таємниць природи, також зрозуміла мова різноманітних прикмет. Коли зранку в тайзі буде кричати бурундук – чекайте непогоду. Його поведінка змінюється вже годин за 10 до змін: тварина починає суєтливо бігати, хвилюватися, покрикувати. В такі дні йти далеко на полювання не варто.
 
Реагує на зміну погоди і організм людини. За даними медичної статистики 75% людей „відчувають погоду”. В багатьох людей на передодні зміни погоди з’являється головний біль, ниють суглоби. Справа в тому, що різка переміна погоди викликає зміну вмісту кисню в організмі. Виникає киснева недостатність, яку здоровий організм людини переносить легко, а у старших і хворих людей посилюються хвороби. Особливо чутливо організм „відгукується” на зміну атмосферного тиску, збільшення вологості, випадання опадів, посилення вітру.
 
Хворі люди переносять примхи погоди і зміну клімату по-своєму.  Деякі з них не відчувають переміни погоди при незначних коливаннях метеорологічних умов. Суттєво  впливає зміна погоди на людей з хронічною кисневою недостатністю, ішемічною хворобою серця, хронічними бронхітами а також гіпертоніків. 
 
Різке похолодання, коли атмосферний тиск підвищується і вміст кисню в повітрі значно збільшується, у людей з підвищеним артеріальним тиском з’являються головні і сердечні болі. А якщо кількість кисню в повітрі зменшується то гіпертоніки почувають себе краще, бо тиск в цей час знижується.

Вчені констатують, що сила і напрям вітру також впливають на стан здоров’я і настрій людини. Вологі західні вітри загострюють хвороби легень і дихальних шляхів. Сухі і теплі вітри з півдня сприяють покращенню кровообігу. 

Останнім часом встановлений тісний взаємозв’язок самопочуття людей від стану магнітосфери землі. Ось чому в газетах повідомляють дні магнітних бур. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...