вівторок, 14 червня 2011 р.

Прилади - довгожителі

Фізика – наука експериментальна.

Фізика – наука, яка допомагає пізнати нам природу, збагнути її сутність і пояснити її різноманіття та багатогранність. Метою цієї науки є встановлення певних законів, правил, закономірностей. 
       Досягають цю мету двома шляхами: теоретично та експериментально. Хоча, раді справедливості, слід зазначити, що скільки б законів не було б встановлено на аркуші паперу, без експериментального підтвердження вони мало що значать, адже фізика – наука експериментальна. Проводячи необхідні досліди, вчені вимірюють певні величини, порівнюючи їх з еталонами (або відомими величинами) і виражають їх  значення в певних одиницях (як правило у одиницях системи СІ). В ході проведення експериментальних робіт користуються, зазвичай, приладами. Прилади бувають найрізноманітнішими, деякі з них є довгожителями, інші сконструйовано недавно, проте всі вони допомагають експериментатору збагнути істину. Розглянемо деякі з них.

1. Сонячний годинник (мал. 1).
Мал.1
        Прилад, який і в теперішній час нас тішить (наприклад, сонячний годинник у Трускавці) створено понад 4000 років тому. Творцем удосконаленого сонячного годинника – скафіса – є вавілонський жрець Бероз.

2. Рівноплечі терези з важками.
Мал.2

        За 2000 років до нашої ери зявились рівноплечі терези з важками (мал.2). вони успішно дожили і до наших днів і побачити їх можна у кожному кабінеті фізики. Батьківщиною їх вважають Вавілон та Єгипет.

3. Магнітний компас (мал.3).
Мал.3
         Прилад, без якого неможливо уявити собі географічні дослідження на Землі, винайдено в древньому Китаї більше 1000 років тому. Даний прилад є актуальним і в наші дні.

4. Кутовимірювальні інструменти. 
Мал.4
        Давню історію мають і кутовимірювальні інструменти (мал.4). Час їх існування – понад 500 років. До них належать: секстант, квадрант, астролябія (саме її продавав Остап Бендер). Портативні секстанти використовуються і в наш час.

5. Лінзовий телескоп(мал.5). 
Мал.5
        Величезний вклад в розвиток науки та техніки внесло винайдення зорової труби знаменитим Галілео Галілеєм у 1609 році. Ця 30-кратна труба дозволила йому відкрити Іо, Європу, Ганімед і Калісто – найбільші супутники Юпітера. А в 1630 році не менш знаменитий І. Кеплер створив лінзовий телескоп (рефрактор – дві збірні лінзи), відкривши з його допомогою закони руху планет навколо Сонця.

6. Запаяний термометр. 
Мал.6
        У 1641 році винайдено запаяний термометр (мал.6). Його автор – Фердинанд II – Великий герцог Тосканський.

7. Маятниковий годинник. 
Мал.7
        Винайдення маятникового годинника (мал.7) приписують Х. Гюйгенсу у 1658 році. Даний прилад був незамінним для людства аж до 30-х років XX століття.

8. Дзеркальний телескоп. 
Мал.8
        Телескоп-рефлектор (дзеркальний телескоп (мал.8)) сконструйовано у 1668 році І.Ньютоном. Він і понині є домінуючим в астрономічних дослідженнях. Відомий телескоп «Хаббл» є також рефлектором.

9. Призмовий спектроскоп (мал.9). 
Мал.9
        Створено також І. Ньютоном у 1672 році. Подальше вдосконалення цього приладу повязане з іменем І.Фраунгофера.

10. Газовий термометр (мал.10).
Мал.10
        У 1702 році Г.Амонт створив газовий термометр. За його допомогою було передбачено існування абсолютного нуля температури.

11. Фотометр. 
Мал.11
        Перший фотометр (мал.11) Бугера-Румфорда зявився у світ в 1740 році. Він дозволив порівнювати яскравість двох джерел світла.

12. Калориметр.
Мал.12
        У 1784 році А.Лавуазьє та П.С.Лаплас представили світові калориметр (мал.12), прилад, яким і досі користуються при виконанні практичних робіт з фізики.

13. Крутильні терези. 
Мал.13
        У 1784 році Ш.О.Кулон винайшов, сконструював та дослідив відомі кожному фізику та метеорологу крутильні терези (мал.13).

14. Транзистор. 
Мал.14
        Для порівняння, транзистор (мал.14), винайдено порівняно недавно, у 1948 році Шоклі, Бріттеном та Бардіним. Без цього маленького приладу сучасну електроніку уявити собі неможливо.

15. Лазер.

Мал.15
        Ще молодшим є винахід лазера (мал.15), за що Басов, Прохоров та Таунс отримали в 1964 році Нобелівську премію.

        Це далеко не повний перелік приладів. Доповнити його може кожен, заглибившись в глибини історії фізики.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...