пʼятницю, 26 червня 2020 р.

Людина...


Теплофізичні властивості тіла людини




Людина розумна...

Середня теплопровідність тіла людини дорівнює 0,48 Вт/(м · град). Це значення близьке до теплопровідності води, що не дивно. Слід зазначити, що шкіра і жир людини мають теплопровідність набагато нижчу, ніж інші основні органи і тканини. Більш низька теплопровідність шкіри і підшкірного жиру людини дозволяє тілу зберігати тепло.

Збереженню тепла і підтриманні нормальної температури тіла також сприяє досить висока питома теплоємність крові та шкіри людини. Окрім того, середня питома теплоємність тіла людини дорівнює 3350 Дж/(кг · град). Це значення менше теплоємності води. Варто    звернути увагу на те, що теплоємність тіла є досить значною, тому людина довго зберігає тепло.


За даними таблиці видно, що середня густина тіла людини дорівнює 1 036 кг м3. Значення густини тіла людини більша за густину води – тому наше тіло володіє негативною плавучістю. Знаючи величину середньої густини тіла людини, можна порахувати середній обєм людини. Наприклад, обєм  тіла людини масою 60 кг наближено дорівнює 0,058 м3 або 58 літрів.

Слід також зазначити, що температуропровідність шкіри становить величину 0,0008 ... 0,001 см2/с, в'язкість крові людини в 4,5 ... 5 разів більше в'язкості води, а плазма крові в 1,7 ... 2,2 разів більше в'язка, ніж вода.


Таблиця фізичних властивостей біотканин людини







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...