суботу, 29 серпня 2020 р.

Зрозуміле та цікаве

 Місячна доріжка
неймовірне - поряд


І місячна доріжка ув імлі лягла сріблястим спалахом на хвилі.

Василь Стус




Відбиття найрізноманітніших джерел світла від поверхні води часто мають вигляд довгих доріжок світла, спрямованих від джерела до нашого ока. Згадайте хоча б відбиття сонця в морі під час заходу сонця або вуличних прибережних ліхтарів у річці. Широку смугу світла відкидає Місяць, відбиваючись у морі чи озері. Усі ці явища відбуваються внаслідок того, що кожна маленька хвиля на поверхні води дає своє окреме зображення. Спробуймо розібратися, чому всі освітлені хвилі разом утворюють продовгувату фігуру, витягнуту від джерела світла до спостерігача, - доріжку.

Відомо, що брижі утворюються на воді, коли хвилювання становить 1-3 бали за шкалою Бофорта. За меншого вітру поверхня води відображає як плоске дзеркало (стан штилю). За більшого вона вкривається білими баранцями, і свтлова доріжка втрачає різкі обриси. Брижі можна уявити як безліч дрібних хвиль, розкиданих по поверхні води абсолютно неправильно й таких, що виникають одночасно у всіх напрямках. Крутизна схилу хвиль при цьому не перевищує певного граничного значення кута, яке залежить від сили вітру і може досягати 23-30 градусів.

Вважаймо, що спостерігач стоїть на скелі на висоті h над повернею води, а кут між усередненим положенням площини поверхні води (її площина в повний штиль) і напрямком на Місяць є...


Місячна доріжка







За матеріалами НЕСАМОВИТОЇ ФІЗИКИ 
Андрія Варламова та Лева Асламазова.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...