четвер, 24 червня 2021 р.

Цікава фізика


Коанда ефект


Популярний ефект, відомий людству більше 100 років

Коанда ефект


Ефект Коанда — фізичне явище, назване на честь румунського науковця Анрі Коанди  і яке полягає у тому, що струмінь рідини (газу), який витікає з сопла, прагне відхилитись у напрямку до стінки і за певних умов прилипає до неї. Це приводить до утворення вторинної течії на периферії струменя, котра додатково підтримує захоплені частинки. Якщо поблизу струменя відсутні стінки, то струмінь називається вільним і тиск у всій області течії є сталим. При цьому струмінь не змінює свого напряму. Якщо поблизу струменя розташувати тверду стінку, то поперечний переріз вторинної течії зменшується з боку твердої стінки. Вказане приводить до відхилення струменя до стінки під дією зовнішнього (атмосферного) тиску до тих пір, поки струмінь не торкнеться стінки та не настане рівноважний стан.

Це пояснюється тим, що в об'ємі, розташованому між краєм струменя і стінкою, утворюється циркуляційна область з високою швидкістю вторинної течії та низьким тиском.

Аеродинамічний ефект вперше було виявлено у 1910 році в процесі випробувань першого реактивного літака, відомого як «Coandă-1910». На жаль, при першій публічній апробації літак зазнав катастрофи, але ця невдача дала початок багатьом технічним рішенням.

Ефект Коанда знайшов застосування у системах струменевої пневмоавтоматики при реалізації релейних та запам'ятовуючих пристроїв.

У 2012 році цей ефект знайшов застосування у Формулі-1 для використання енергії газів вихлопної системи для збільшення притискної сили задньої частини боліда у повільних поворотах.

Це не ефект Коанда: це електризація



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...