понеділок, 10 червня 2019 р.

Триболюмінесценція

Ефект Коппа - Етчелса
  цікава та несподівана фізика  

Ефект Коппа-Етчелса

Дивовижне по красі світіння може спостерігатися в темний час доби при зльоті або посадці гелікоптера в пустелі. 

Виникнення світіння пояснюється тертям частинок піску і пилу до лопастей гвинтокрила, котрі достатньо швидко при цьому обертаються.

Це достатньо слабкий ефект, але при зльоті або посадці в пустелі гвинтокрил здатний підняти в повітря достатньо велику кількість піску, щоб виникло помітне яскраве світіння. Проте побачити його можна тільки в сутінках або вночі.

Свою назву ефект отримав від  американського журналіста, котрий дав йому ім'я на честь двох американських солдат - Коппа і Етчелса - загиблих в липні 2009 року в Афганістані.




Ефект Коппа-Етчеллса - один з окремих випадків триболюмінесценції (див.Triboluminescence). Термін походить від грецького τρίβειν - «тертя» та латинського lumen - «світло». Світло ж генерується за рахунок розриву хімічних зв'язків в матеріалі при його поділі, розриві, дробленні, розтиранні або іншій механічній дії.  Спостерігати це явище можна і не маючи під рукою вертоліт з пустелею: досліди з триболюмінесценції  можна проводити вдома. Наприклад, при подрібленні кристалів цукру виникають слабкі електричні поля, які поділяють позитивні і негативні заряди. У спробі знову возз'єднатися заряди створюють гарне синьовате світіння. Зауважу, що триболюмінесценцію цукру вперше описав Френсіс Бекон ще в далекому 1620 році.

Триболюмінесценцію можна спостерігати також, наприклад, при розрізанні алмазу (при цьому можливі спалахи синього або червоного кольору) або при терті кристалів кварцу один до другого.  



На сьогодні природа триболюмінесценції до кінця не є вивченою. Вважається, що це явище характерне для асиметричних кристалів, в яких велика ймовірність поділу заряду. Однак науці вже відомі триболюмінесцентні матеріали із симетричною кристалічною решіткою, наприклад, йодид тербія. Тут, як вважають вчені, вся справа в домішках, які надають симетричним кристалам деяких асиметричних властивостей. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...